Legende

Waarde vikingen!

De mythe RAGNAR LODBRØK:

Een Beschouwing

Als auctor van de naam van onze geliefde vereniging, zal ik proberen in het onderstaande stukje de mythe van RAGNAR te beschrijven en trachten de link tussen ragnar enerzijds en zwemmen & polo anderzijds te leggen. Alsof de barre klanken van RAGNAR niet voldoende zijn!

Ik heb een gesprek gehad met de grootste RAGNAR Kenner van deze tijd:

De bekende Marina Mundt. Het adres van deze Godin van het noorden kreeg ik van Bjarni Guonason. Zonder zijn bezielende leiding zou het navolgende niet tot zijn gekomen. Dank hiervoor!

Volgens Marina is RAGNAR LODBRØK ( = huidenbroek) de koning van de Denen. Als jongen vertrekt hij naar Gautland waar hij een vervaarlijke draak doodt. Dit monster bewaakte tevens DØRA, die zijn eerste vrouw wordt. Snel na de geboorte van hun tweede zoon, sterft zij. Ragnar trouwt vervolgens Aslaug, om haar schoonheid en schranderheid. Zij schenkt hem 5 zonen. RAGNAR vertrekt met haar in 845, in drakenschepen de Seine op en plundert Parijs. Deze episode, beschreven in Gesta Danorum, wil ik hier nader belichten.
Omdat Ragnar zichzelf en z’n mannen in conditie wilde houden, heeft hij, zo gaat het verhaal, tijdens het beleg van Parijs een extreem zwaar balspel geïntroduceerd: de oervorm van het waterpolo. Dit spel werd gespeeld aan de oevers van de Seine. De spelers hadden hun LODBRØK aan, die door het water ongekende gladheid kregen. Sommige beweren¹, dat waterpoloërs ter ere van hem, soortgelijke broeken dragen. Bewezen is dit echter nog niet.
Na Parijs vertrekt RAGNAR met zijn mannen, wiens leven met de zee verbonden is, naar Spanje en Engeland. Ook hier zaaien zij dood en andere ellende en geven zij bekendheid aan het edele spel, waarin zwemmen en het hanteren van de bal centraal staan.

Maar helaas komt er aan dit leven van hem een einde. RAGNAR LODBRØK blijkt vergankelijk. Hij wordt verslagen en sterft in een slangenkuil.²

Een zoon wreekt deze daad. Hij vraagt de Engelse koning een stukje grond zo groot als een ossenhuid kan omspannen. Deze slimme zet leidt tot de stichting van Londen. Na enkele jaren is de zoon zo machtig geworden dat hij de Engelse koning doodt. Het Noorse en Deense koningshuis stammen van hem, en dus van RAGNAR, af!

Om RAGNAR LODBRØK onsterfelijk te maken, is zijn naam aan onze vereniging gegeven.

¹ J. Bandjes; in “waterpolo in historisch perspectief” februari 1968. In dezelfde zin de Ragnariste F. Haldemei “Die Ursprung der Ragnarbegriff” acta philologica scandinavia, 15 (1867.)

² Aangrijpend beschreven in het beroemde 11de eeuwse gedicht “de krakumal”.

Deel 2 van de Sage van Ragnar

Na uitvoerige bestudering van de vele geschriften aangaande de oude historie van onze voorvaderen, de echt Noorlandische Vikingen, zijn er een aantal bijzondere conclusies te trekken…..
De voornaamste hiervan wil ik u graag mededelen:

Na een lange studie van alle oude geschriften zijn we gestuit op hele oude opstellingen, regels en tactieken van de oudste voorloper van het waterpolo.
Een van de meest makkelijke regels was dat ook al was het maar een spelletje, als het team verloor werd er een schuldige aangewezen welke dan verplicht was om de volgende week 3-dubbele trainingen te draaien.

Tijdens de eerste 2 jaar na het beleg van Parijs draaide het waterpolo vrij langzaam, de wedstrijden waren erg bruut mede omdat nog niet iedereen zich aan de nieuwe regels hield. Maar al gelang dat ze elke keer in de fout gingen kregen ze zweepslagen dus uiteindelijk lagen er 2 teams in het water die wisten hoe ze het spel moesten spelen. Al was het spel wel doods geworden omdat iedereen statisch bleef staan, ja u leest het goed, in het begin was het speelveld maar 1.20 meter diep…..

Om het spel weer attractiever te maken werd daarna de diepte van het speelveld tot ongeveer 2.00 meter aangepast, maar nu kampte beide partijen met een groot probleem. Men had de kunst van het zwemmen nog niet allemaal onder de knie, of beter gezegd, helemaal niet.

De volgende wedstrijden werden voor een paar weken uitgesteld, zodat iedereen kon leren zwemmen. Op ditzelfde moment kreeg de coach van het team “de Zuipende Viking” (ook wel “de Verzopen Viking”) een geniaal idee.
Als hij het nu voor elkaar kreeg om een aantal zeer snelle zwemmers te trainen, dan zouden ze met gemak de tegenstand er uit zwemmen en zo alle kans voor het doel hebben. Hiermee schreef coach Al Verzopen, by the way een Nederlander, historie omdat hij als eerste mens tijdens een sport een opstelling puur gericht op de tactiek in het veld bracht.

Voorin lagen de snelle jongens, die zo snel mogelijk de verdediging moest passeren en dan de bal van de achterhoede zou krijgen en dan kon scoren. De achterhoede, ook wel de verdediging bestond uit een 3-tal slagroeiers van de oude Vikingschepen, groot, groter, grootst. Wanneer zij boos werden vluchtte iedereen uit het bad.

Uit deze ontwikkeling, dit nieuwe manier van spelen ontstond tegelijkertijd een nieuwe sport. Om de tegenstand voor te blijven diende het hele team uitvoerig te trainen op het zwemmen, en dan vooral op het lang volhouden van een hoge snelheid. Hieruit werd uiteindelijk het wedstrijd zwemmen geboren.
Een sport waarin nog velen van de nazaten van onder andere de Nederlandse coach Al Verzopen, en vele van zijn team en landgenoten nog steeds in uitblinken. Niet altijd puur in prestaties maar juist in de volharding dat wedstrijdzwemmen een van de beste manieren is om je lichaam fit, soepel en jong te houden!

Er zijn nog vele geschriften ongelezen, er zijn nog vele ontdekkingen te doen, maar deze Viking gaat op reis, gaat de wereld van dit grote nieuws in kennis stellen. Ik wens u allen een goed zwem en trainingsjaar en het gaat u goed.